torsdag den 13. december 2012

13. december

I dag er det, som mange af jer ved Lucia Dag. Det er dagen, hvor der på mange skoler bliver gået Lucia optog.

Det gjorde vi oz på Dyrehaveskolen, dengang jeg gik der. Og jeg kan huske at jeg syntes det var så pinligt at man skulle gå rundt på hele skolen... Men det var jo tradition, så selvfølgelig slap vi da heller ikke...

Synes det er en hyggelig tradition... Tidligere bagte man luciaboller, som blev delt ud i forbindelse med optoget, men det er ikke alle steder man gør det længere... Nogle steder uddeler man pebernødder eller brunkager eller andet julebag.

Vil her komme med opskriften på
luciaboller:

Ingredienser:
25 g. gær
4 dl mælk
1 spsk groft salt
1 tsk safran
1 dl. sukker
12-13 dl. hvedemel
100 g. smør
1 tsk stødt kardemomme
æg til pensling
korender til pynt


Opløs gæren i lunken mælk. Knus safranen i en morter med en skefuld af sukkeret. Ælt alle ingredienser i dejen. Ælt til dejen er sammenhængende, blank, elastisk og lækker. Den er ret blød, men bliver fastere når man ælter. Der skal bruges mel til at trille med senere, så ikke alt melet skal æltes i.
Lad det hæve til dobbelt størrelse. Det kan gøres ved at stille dejen lunt et par timer, eller stille det køligt til næste dag.
Form dejen til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og pynt med korender. Man kan også blande rosiner i dejen, hvis man kan lide det.
Lad bagværket hæve til det er luftigt.
Bages ved 190 grader til bollerne er lysebrune.

Tip:
Ønskes en mere fedtfattig dej, kan man bruge rapsolie i stedet for smør.


 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...