søndag den 3. december 2017

3. december

I dag er dagens ord: Juletraditioner.

I min familie er vi meget traditionsbundne, tingene skal helst være som de plejer at være - også til jul. Her vil jeg fortælle lidt om nogle af vores juletraditioner herhjemme:

- Der er nogle småkager, som bare skal bages til jul, og selv om vi hvert år snakker om, at i år skal vi ikke bage så mange slags, så ender det alligevel med, at vi bager den ene slags efter den anden, for vi er jo vant til at de er der, så de skal jo ikke mangle.

- Det samme gør sig gældende, når vi fx pynter op til jul. Der er noget af vores julepynt, som absolut har faste pladser, og det skal altså helst stå samme sted i år, som det stod sidste år, forrige år og året forinden. Nogle vil måske sige det grænser til OCD, men sådan er det altså bare.

- En af traditionerne, som vi har er at vi altid julehygger 1. søndag i advent. Vi mødes om eftermiddagen til æbleskiver, gløgg, småkager og andet juleknas. Så sidder vi og hygger os. Vi går så ned på torvet, hvor julemanden ankommer og juletræet bliver tændt. Derefter går vi tilbage til os, hvor vi så spiller pakkespil inden vi slutter aftenen af med lidt godt at spise.

- Juleaften foregår ofte på samme måde år efter år. Vi har været herhjemme ved os de sidste 3 år, og det skal vi også være i år pga Silas. Mine forældre og min bror kommer herud først på eftermiddagen, hvor vi så sidder og hygger med æbleskiver og hele moletjavsen. Min mor, far og jeg plejer så at tage i kirke til julegudstjeneste, mens Bent og min bror hygger herhjemme og holder øje med maden. Når vi så kommer tilbage står den på Disneys Juleshow, mens duften fra køkkenet breder sig i hele huset. Når klokken nærmer sig 18, plejer vi at sætte os til bordet. Der er ikke noget med at haste sig igennem maden, vi tager den tid, som vi nu har lyst til. Når vi alle er mætte, plejer vi at rydde af bordet, få lidt styr på køkkenet og så står den på pakkespil, så vi alle får mulighed for at "slå mave" inden vi skal have risalamande. Det er nu meget hyggeligt, og det gør altså, at der lige bliver plads til en ekstra skefuld.
Når vi har spillet pakkespil og indtaget risalamanden, så plejer vi at gå en lille tur med hundene inden vi åbner gaver. Det behøver ikke være en lang tur, men bare lige det at komme ud og få lidt luft er altså rart.
Når vi så kommer hjem igen, sætter vi os ind i sofaerne og synger et par julesalmer (eller i hvert fald nogle vers fra nogle forskellige sange), inden det er tid til at få gaver. Min bror plejer at få æren af at råbe gaverne op, og det fortsætter han jo nok også med, når nu Silas er der.
Inden aftenen er helt slut og vi alle går i seng engang over midnat, så får vi et stykke rugbrød med hjemmelavet pålæg (sylte, leverpostej, rullepølse) eller and eller steg, som er tilbage fra aftensmaden. Uanset, hvor meget vi end har spist i løbet af dagen, så er der altid plads til et stykke natmad at slutte dagen af med.

- Der er nogle julefilm, som vi simpelthen skal se i løbet af december. Det er både danske og amerikanske julefilm, og det kan altså ikke blive rigtig jul uden at de er set minimum 1 gang. Det gælder fx den gamle "Julefrokosten", "Fars fede juleferie", "Alene hjemme" filmene og en god gammel dansk film "Nøddebo Præstegaard".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...